SZABÓ EDINA

kutya-macska-lókozmetikus
állatorvosi asszisztens
szakoktató

FÉRGESSÉG   GYOMORCSAVAR   BŐRPROBLÉMÁK   FOGÁPOLÁS   ÉLŐSKÖDŐK   BŰZMIRIGY   FIGYELEM

Mire figyeljünk kutyánknál?

Toklász:

-Nyáridőszakban a legfontosabb a toklász figyelése a szőrben, mancsban, fülben...a kutyán bárhol előfordulhat!!! Ez egy kis hegyes végű legtöbbször már száraz növény ami különösen a lábujjak -párnák- közt megy bele a kutya lábába. Befúrja magát bőr alá, és elkezd "vándorolni" amennyiben nem vesszük észre és nem távolítjuk el időben. Kezeltünk olyan kutyát, akinek 5 lyuk volt lábán az ujjak között és felvándorolt a lába közepéig. Felduzzadt, kipirult terület figyelmeztet a jelenlétére, ami később gennyedzhet is, és szembetűnően sokat nyalogatja a kutya. Ez az alattomos növény hónaljba, lágyékba, fülbe, / főként spánieleknél, mivel lógó füle van és mindent összeszed/ szinte bárhova befurakodhat ahol helyet talál. Leginkább az elhanyagolt, nagybundájú kutyusok az áldozatai, mivel nem lehet az óriási szőrben észervenni. Ezért is kell kinyírni a talppárnák között a szőrt, hogy ezt a veszélyforrást megszüntessük.

Bűzmirigy:

-A bűzmirigy tisztítását rendszeresen-minimum havonta- be kell iktatni, mivel ha feltelítődik, szőr, bőr, fül, allergiás problémákat okozhat. A bűzmirigy a végbélnyílásnál belül 4 illetve 8 óra tájékon található. Ez a mirigy a széklet szagosítására illetve információtartalommal bír, aminek régen a vadonban még nagy szerepe volt. A mirigyből rotringhegynyi "csövecskén" távozik a tartalom a végbélbe, ami ha nincs ürítve és besűrüsödik elzárja ezt a csövecskét, és így a mirigyben lévő pangó anyagból méreganyagok szívódnak fel a szervezetbe. Ez kiválthat fülgyulladást, viszketést, allergiás tüneteket, szőrhullást, a végbéltájék dörzsölését a földhöz /bár ez utóbbi lehet férgességtől is!/ sőt kialakulhat sipoly is, ami azt jelenti, hogy a begyulladt bűzmirigy tartalma a bőrön keresztül próbál a felszínre kerülni, ezáltal azon a tájékon elvékonyodó bőr kifakad, és gennyes, tájogszerű sipoly alakul ki.

Fül:

- A fül tisztítása különös gondot igényel. Rendszeresen be kell iktatni úgy mint a fésülést. Hetente nem árt megnézni kedvencünk fülét nem koszos, zsíros e. Ha nagyon vakarja, rázza annak több oka is lehet:

  • -a fül gyulladt,ez lehet:
    a bűzmirigy teltségétől, gyulladástól, toklász van benne, tele van szőrrel, és mivel nem tudott szellőzni viszketést, gyulladást váltott ki.
  • -a fül atkás:
    ezt fekete lerakódás és csillapíthatatlan viszketés jellemzi, sokszor már sebes a fül a sok vakarástól!

Egyes kutyáknak teljesen benövi a szőr a hallójáratát, ezt mindenképp ki kell tépkedni, mert nem engedi szellőzni és fülgyulladáshoz vezethet. Különböző fültisztító folyadékok kaphatók amikkel hatékonyan ki lehet tisztítani a fület. Hosszú lógó fülü kutyáknál célszerű a fül belső részén lenyíratni a szőrt. Ez a már említett toklász ellen is véd.

Nagy, csomós szőr:

- A csomós, kibontatlan szőr egy idő után annyira összeáll, hogy az alatta lévő bőr nem tud szellőzni, ezért bepállik,korpás lesz, elkezd viszketni, a kutya vakaródzik, sebes lesz, nyáron erre jönnek a legyek,...el tudják képzelni!! Megoldás: fésülgessük, vagy ha erre nincs mód, akkor bízzuk kozmetikusra aki a szőrt látva eldönt hogy le kell nyírni, vagy még ki lehet fésülni.

Karmok:

- A karmokat abban az esetben kell vágni, ha a kutya nem futkározik eleget, és így nem kopnak neki kellőképpen. Főleg az ötödik ujj karmára kell odafigyelni, mivel az nem ér le a földre és ezáltal nem tud kopni. Veszélyes ha tulságosan megnő a karom, mert ahogy visszakunkorodik belenőhet a húsba! A karom érzékeny rész ha vágták, vagy vágatták már biztos látták, hogy egy bizonyos hosszúság levágásánál elkezdett vérezni, és a kutyus felsikkantott. Van benne egy úgynevezett élő rész-vérér-, amibe nem szabad belevágni, mert nagyon tud vérezni, és nehezen áll el. De ha mégis előfordul az sem tragédia, elállítható vérzéscsillapítóval. Világos karmú kutyáknál jól látható ez a rész, ameddig rózsaszínű, addig élő, erekkel teli rész.Addig lehet vágni.Sötét körműeknél már bajos, mert nem lehet látni. Ilyenkor van a karomnak egy hajlása, ami támpontot ad, illetve már kapható szenzoros karomvágó olló.

Szemkörnyék:

- Ez hosszú szőrű kutyáknál sokszor probléma. Célszerű náluk a szemkörnyéket kinyíratni mert a hosszú szőr irritálhatja a szemet, fokozva ezzel a könnytermelést,és így barnás lefolyások lesznek a szőrön, illetve jobban csipásodik a kutyus.A lenyírt területet már könnyebb tisztítani, bórvízzel mosni, - ez gyógyszertárban kapható- nem fogja meg a szőrt mint a kamilla, nem csíp. Perzsa cicáknál, bologneseknél, havanneseknél, yorkiknál stb, használható, de most már kaphatók különféle termékek amik kifejezetten erre a problémára fejlesztettek ki.

Egészségügyi nyírás:

-Mit hívok én egészségügyi nyírásnak?

  • perzsa cica csomós, elhanyagolt szőre amit már lehetetlen kifésülni, és a bőre befülledt alatta.
  • kutyusoknál szintén ez a probléma adódhat -ha beköpték a legyek a kutyát, valamilyen seb miatt, akkor szintén a kezeléshez le kell nyírni.
  • toklásszal teli lábujjak, fül, és sokszor a teljes testfelület!

e-mail: kutyakozmetikus@t-email.hu

telefon06-30/517-0635