SZABÓ EDINA

kutya-macska-lókozmetikus
állatorvosi asszisztens
szakoktató

FÉRGESSÉG   GYOMORCSAVAR   BŐRPROBLÉMÁK   FOGÁPOLÁS   ÉLŐSKÖDŐK   BŰZMIRIGY   FIGYELEM

Férgesség


Nagyon fontos kérdés és sokszor kevesebb figyelmet szentelünk neki mint kellene! A férgesség zoonosis vagyis az emberre is átvihető megbetegedés.
A lárvák az embernél is a vérkép megváltozásához, máj-tüdő-és agytünetekhez, valamint a szem recehártyájának károsodásához vezethetnek.

A kutyáknál előforduló féregfajták a következők:

FONALFÉRGEK  -orsó,ostor,kampósfejű

GALANDFÉRGEK  -uborkamagképű, 3 osztatú,taeniák

Hogyan fertőződik a kutyám? Mik a tünetei?

-orsóféreggel:

 1. fertőzőképes féreglárvák felvételével amelyek féregpetékből
  a férges kutya ürülékében néhány nap alatt kifejlődnek.
 2. egerek elfogyasztásával amelyek izomzatában féreglárvák raktározódtak el,
  és amelyek a kutya emésztésével ismét felélednek
 3. a szuka izomzatában hosszú ideig elraktározódott férgek a vemhesülést követően aktivizálódnak,
  és a méhlepényen át az embriók tüdejébe és májába vándorolnak.
  Az újszülött kölyköknél ezek a lárvák továbbfejlődnek,
  és lassan felköhögik és lenyelik azokat.
  Az emésztőcsatornán át elérik végcéljukat a bélcsatornát,
  miközben kifejlett orsóférgekké fejlődnek.
 4. a szuka tejmirigyszöveteiben elraktározódott lárvák aktivizálódnak a szopási időszakban,
  az anyatejjel a kölykökbe kerülnek, ahol ismét a bélcsatornában kifejlett férgek lesznek.

A felsoroltakból tisztán látszik, hogy csak kifejlett orsóféreg él a kutya bélcsatornájában. Az ott termelt peték az ürülékkel választódnak ki, miáltal ismét megfertőzhetnek más kutyákat!

Tünetei:
-Ha nincs időben féregtelenítve, a kölyöknek egyre tompább fényű a szőre, evés után hány, felfúvódik a hasa, nyálkásan lágy lesz a széklete, illetve a férgek nagyfokú vérfelvétele miatt vérszegénység léphet fel, ami miatt elesettség, az étel megtagadása, fogyás, valamint súlyos esetben sokk és halál lép fel.

-ostorféreggel:

-szintén az ürülékben megtalálható petéikkel terjednek, amik a szabadban a hőmérséklettől függően kb: három hét alatt fertőzőképes lárvákká fejlődnek. Így a felvétel szájon át történik, aztán a lárvák felnőtt férgekké fejlődnek a vékony és vastagbélben.

Tünetek:
-Az enyhe fertőzés sok esetben tünetmentes, míg a masszív fertőzés vérszegénységgel, fogyással, erővesztéssel, és a kölyök fejlődésének visszamaradásával is járhat.

-kampósféreggel:

 1. -A kutya ürülékében található peték a kutya környezetében fertőzőképes lárvákká fejlődnek, és a bőrön keresztül ismét behatolnak a testbe.
 2. -további fertőzési mód a lárvák szájon át való felvétele a szőr vagy a talaj nyalogatásával.
 3. -ezenkívül még az anyatejjel való fertőzés is lehetséges.

Tünetek:

-A kifejlett férgek a vékonybél nyálkahártyáját támadják meg és vért szívnak a bélfalból. Ez a kölyöknek igen nagy megterhelés, mivel immunrendszerükkel még nem tudnak védekezni az élősködők ellen, ez pedig tompa szőrrel, lesoványodással, véres hasmenéssel, vékonybél-gyulladással jár. Súlyosabb esetben a vérszegénység miatt sokk és halál is lehet a kimenetele.

-galandféreggel:

-A bolhában lévő lárvákkal fertőződhet a kutya mikor vakaródzik, rágcsálja magát és lenyeli a bolhát. Tehát ha kutyánkat bolhairtottuk, célszerű egyidejűleg féreghajtani is!

Tünetek:

-Jelentős mértékben ürülnek a végbélből az apró, uborkamagra emlékeztető fehér petezsákok. Mivel ez viszketésben mutatkozik meg, a kutya szánkázik a fenekén, húzza a végbéltájékát a földön.

Az olvasottak alapján elgondolkodhatunk, hogy miért is fontos a rendszeres féreghajtás!


Gyerek van a családban!

Rendkívül fontos és nem elégszer hangsúlyozott, hogy ha gyermek van a családban különös odafigyelést igényel a kutya vagy cica féreghajtás , bolhairtása, illetve a higiénia! /Kézmosás, fertőtlenítés/ A gyerekek nem tartják szem előtt a kutyával ,cicával való játék utáni kézmosást, ezért a szülőnek kell odafigyelni. A gondatlan gazdák által a homokozóba vitt kutya ürülékének maradványai kellő fertőzöttségi forrást jelentenek. A kutyán található szétrágott , fertőzött bolhák maradványai a gyerek kezére onnan a szájába kerülhetnek, így fertőződhet az ember is. Ezek a férgek az emberben is kifejlődhetnek, gyomor és bélpanaszokat, idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Ha felengedjük a kutyát az ágyra, szintén kellő figyelmet kell szentelni a rendszeres féregtelenítésre.

Mit tehetünk, hogy megszabadítsuk kedvencünket ezektől a parazitáktól és így az ember fertőződését is megelőzzük?

 1. -korai /a születés utáni 14-21. nap között/ valamint ismételt féregtelenítés nem csak a kölyköknél, az állatorvos által adott, ill. tanácsolt féregellenes készítménnyel a megfelelő időben, valamint felnőtt állatoknál legalább negyedévente, félévente egyszer.
 2. -az alomból kikerülő kölyök lemosása, /a szőrzetre, végbéltájékra tapadt peték lemosása/ és esetleg bolhaellenes samponnal való lemosása főleg ahol gyerekek is vannak.
 3. -a kölyök által ürített bélsár rendszeres eltávolítása, és a hely alapos fertőtlenítése.
 4. -nem szabad adni nyers sertés, nyúl, juh, kecske belsőséget
 5. -rendszeres bolhairtás
 6. -a kutya távoltartása a játszóterektől.
 7. -az állatokkal foglalkozó emberek rendszeres kézmosása feltétlenül ajánlott, és íratlan szabály, mosatlan talajról felszedett gyümölcsöt, zöldséget nem szabad enni!

Hogyan ajánlott féreghajtani kedvencünket?

A kölyköknél már két-három hetes korukban számolni kell az orsóféreglárvák testbeli utazásának befejeződésével, így a felnőtt férgek kifejlődésével. Megfelelő gyógyszerrel történő féregtelenítés csak a felnőtt férgeket tudja kiirtani, a különböző lárvastádiumokat azonban nem tudja kielégítő mértékben elérni. Ezért az egyszeri kezelés az orsóférgek ellen alapvetően nem segít. Az újabb kutatási eredmények szerint a kifejlett férgek megérezve a féregtelenítő szert képesek beszüntetni a táplálékfelvételt akár napokra is, így a hatóanyag nem jut be a szervezetükbe. Ezért csak többszöri féreghajtással érhetünk el eredményt.

A kölyköket 2.-4.-6.-hetes korukban, -tehát kéthetente- célszerű féregteleníteni, aztán negyedévente. Természetesen a féregtelenítési programot mindig az állatorvosnak kell előírnia!
e-mail: kutyakozmetikus@t-email.hu

telefon06-30/517-0635