SZABÓ EDINA

kutya-macska-lókozmetikus
állatorvosi asszisztens
szakoktató

FÉRGESSÉG   GYOMORCSAVAR   BŐRPROBLÉMÁK   FOGÁPOLÁS   ÉLŐSKÖDŐK   BŰZMIRIGY   FIGYELEM

Bolhák és kullancsok

Kedvenceink legjelentősebb élősködői, alig van olyan kutya vagy cica aki ne találkozott volna ezekkel a vérszívó parazitákkal. A kifejlett bolha csak időszakosan tartózkodik az állaton, életük nagyobbik részét a környezetben töltik. Kedvező feltételek mellett fejlődési idejük 1-2 hónap. A kutyán, cicán- vagy környezetükben rakják le petéiket, ezekből lárvák lesznek, a lárvák kétszer vedlenek majd bebábozódnak, végül kifejlett egyedekké fejlődnek. A bolha vérszívással és mászkálásával nyugtalanítja az állatot. Legtöbbször a nyálára érzékeny állatnál bolhaekcéma alakulhat ki. Enyhe esetekben a kutya vakaródzik. Súlyos esetekben percek alatt kinyalja testfelületének egy tenyérnyi részét, leggyakrabban a combok külső felületét, a háton és az ágyékon nagy, nedvedző bőrgyulladás, szőrhullás látható, ami szűnni nem akaró vakaródzással jár. Fontos tényező, hogy a bolhalárvák által felvett galandféregpetékből a bolha fejlődésével egyidejűleg alakulnak ki a galandféreglárvák, a kutyák a bolha szétrágásával és lenyelésével fertőződnek!
A bolhák elleni védekezés akkor hatásos, ha az egy helyen tartott állatoknál és környezetükben egyidejűleg történik meg a bolhátlanítás!
Ehhez számos készítmény rendelkezésünkre áll:

  • -samponok,
  • -sprayk,
  • -spot-on cseppek /ezeket a bőrre kell cseppenteni
  • -nyakörvek,stb.

Ezeket az állat környezetének alapos kiporszívózássával,felmosásával, takarójuk kimosásával együtt kell alkalmazni!

A kullancsok a szabadba kijáró kutyák esetében fordulnak elő. Legnagyobb jelentőségük abból adódik, hogy számos állati és emberi betegség kórokozójának fenntartói és terjesztői. A kutya súlyos megbetegedését a babéziózist a fertőzést hordozó kullancs vérszívás során juttatja be a kutyába. A betegség a vörösvértestek szétesését eredményezi, ami véres vizeletet, / vérfestékvizelést / , halvány, esetleg sárga nyálkahártyát -az ajkak és a szemhéj belső részén figyelhető meg- eredményez, kezdetben bágyadtság, elesettség, az étel megtagadása, majd láz jelentkezik. Gyógyszeres kezelés nélkül a betegség a tünetek megjelenése utáni 6.-10. naptól elhullásban végződik.

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit ember és állat egyaránt megkaphat. A fertőzött kullancs szúrását követően a kutya bőrén néhány nap elteltével kör alakú bőrpír jelentkezik, mely napok múlva növekszik. A kutya lázas, étvágytalan, bágyadt, nyirokcsomói megduzzadnak. Antibiotikumokkal eredményesen gyógykezelhető. Megelőzésként 1 éves védettséget adó vakcinával oltathatjuk kutyánkat. A kullancsok ellen is védekezhetünk, számos készítmény áll az állattartók rendelkezésére. Pl.: nyakörvek, spot-on készítmények, ezek sokszor kombinálva vannak már a bolha elleni védekezéssel. Ezekről bővebben informálódhat minden gazdi állatorvosánál!

e-mail: kutyakozmetikus@t-email.hu

telefon06-30/517-0635