SZABÓ EDINA

kutya-macska-lókozmetikus
állatorvosi asszisztens
szakoktató

FÉRGESSÉG   GYOMORCSAVAR   BŐRPROBLÉMÁK   FOGÁPOLÁS   ÉLŐSKÖDŐK   BŰZMIRIGY   FIGYELEM

Bőrproblémák-viszketés

A leggyakoribb bőrgyógyászati probléma a hámsejtek nedvességtartalmának elvesztése. Ha a sejt kiszárad, veszít a méretéből és összezsugorodik. A zsugorodás miatt megszakad a kapcsolata az őt körülvevő sejtekkel, fokozódik a leválás, ami korpásodást eredményezhet. A koraérett sejtek leválása és a kialakuló repedések csökkentik a felső hámsejtek védő szerepét a baktériumok mélyebb rétegekbe való behatolásával szemben. A hámszövet erre válaszolhat kipirulással, irritációval, és a bőrbetegségekkel gyakran járó viszketéssel.

A bőr kiszáradása gyakran alakul ki alacsony relatív páratartalmú környezetben. Ha a környezet páratartalma 40% alá csökken, a bőr leadja a nedvességét a környezetnek. A felső hámréteg dehidrálttá, kevésbé rugalmassá válik, a vízvesztés következtében kialakuló viszonylagos rugalmatlanság és térfogatcsökkenés miatt a bőrön repedések keletkeznek.

A bőr szárazsága gyakran fordul elő télen, a fűtött lakás alacsony páratartalma miatt. A túlzott fűtés hatására a korábban normális bőrű kutyáknál gyakran kialakul a száraz bőr és esetenként a különböző mértékű viszketés. A hagyományos samponok használata általában súlyosbítja ezt a problémát.

A tüneti kezelést a rehidráló és lágyító szerek alkalmazása jelenti. Ezek puhítják, nedvesítik és nyugtatják a bőrt. A most piacra került, erre a problémára kifejlesztett sampon a Hydra- Pearls . Használata után a bőr rugalmassá, a szőrzet tisztává és csillogóvá válik.

A lehetséges okozója e betegségeknek lehet allergia, paraziták vagy más betegségek.

A leggyakoribb kutyabőrbetegségek:

Allergiás dermatitisz A kutyáknál allergiát válthatnak ki az ápolószerek, az ételek és pollenek vagy rovarharapások is. Az kutyáknál az allergia legfőbb tünetei a szüntelen vakarózás és csúnya kiütések a bőrön. A kortikoszteroid segíthet a viszkető kiütések ellen, de a leghatékonyabb eljárás az, ha azonosítjuk az allergiát kiváltó dolgot, és ezután megpróbáljuk elkerülni, hogy a kutyánk kapcsolatba kerüljön vele.

Gombás fertőzés Ha azt tapasztalod, hogy a kutyád nem hagyja abba a füle vakarását vagy a mancsainak nyalogatását, akkor vidd el az állatorvosodhoz, hogy megnézze, nincs-e gombás fertőzése. A tünetek: irritált, viszkető, elszíneződött bőr. Ez a fertőzés általában a mancsokat és a fület támadja meg, mivel ezeken a helyeken könnyen tud terjedni. A gombás fertőzést könnyű diagnosztizálni és általában egy krém, gyógyszer vagy gyógyfürdő elég a kezeléshez.

Szőrtüszőgyulladás A felületes bakteriális szőrtüszőgyulladás olyan fertőzés, amely gyulladásos sebeket, daganatokat és hegeket okoz a bőr felületén. Ezeket a bőrelváltozásokat könnyebb felfedezni rövidszőrű kutyáknál. A hosszúszőrű kutyáknál a leggyakoribb tünetek a fakó bunda és a vedlés. A szőrtüszőgyulladás gyakran más bőrproblémákkal együtt jelenik meg. Például rühességgel, allergiával vagy sérülésekkel. A kezelési módszerek: antibiotikumok és antibakteriális kenőcsök.

Ótvar Egy másik bakteriális fertőzés, ami leggyakrabban a kiskutyáknál fordul elő. Általában gennyes hólyagok keletkeznek a bőr felületén, amik ki is fakadhatnak. A hólyagok általában a has szőrtelen részén terjednek el. Az ótvar kevés esetben komoly, és felületi kezeléssel elmulasztható. Ritka esetben a fertőzés továbbterjedhet.

Seborrhea A seborrheától a kutyus bőre zsíros és korpás lesz. Néha genetikai oka van, kölyökkorban kezdődik, és a kutya egész élete folyamán sem múlik el. A legtöbb seborrheás kutya esetében a korpa valamilyen másik egészségügyi probléma (például allergia vagy hormonális probléma) komplikációja miatt jelentkezik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az alapvető problémát kezeljük, így a tünetek nem fognak visszatérni.

Kopaszító sömör Ezt a betegséget egy gombaféle okozza, kör alakú sebek alakulnak ki a kutyák orrán, mancsán, füleiken és a mellső lábaikon. A sebek környékén gyulladás, szőrhullás és hályogos foltok lehetnek. Az egy év alatti kölyökkutyák a legveszélyeztetettebbek és háztartásokon vagy kenneleken belül gyorsan tud terjedni a fertőzés. Többféle gombaellenes eljárás létezik a betegség kezelésére.

Vedlés és szőrvesztés Mindenki, akinek van kutyája tudja, hogy a kutyák vedlenek. Az, hogy mennyi számít még normálisnak több mindentől függ: fajtától, kortól valamint a környezettől. Egyes esetekben okozhatja stressz, nem megfelelő étrend vagy betegség az átlagosnál nagyobb mennyiségű szőrhullást. Ha a rendellenes vagy folyamatos szőrhullás egy hét után sem múlik el, vagy olyan felületeket találsz a kutyádon, ahonnan hiányzik a szőre, akkor vidd el állatorvoshoz.

Rüh A rüh olyan bőrprobléma, amit apró paraziták (atkák) okoznak. A rüh gyorsan és könnyedén terjed kutyák között, sőt emberekre is átterjedhet, de az embereken nem tud megélni. A tünetek heves viszketés, gyulladásos sebek és szőrvesztés. Leggyakrabban a kutyák fülénél, orránál és lábainál fordul elő. A kezelés a rüh fajtájától függ.

Bolhák A bolha-kérdés minden kisállat tulajdonost érint. Valószínűleg önmagában nem fogod észrevenni a rovarokat, de a lerakott tojásaik általában észrevehetőek a kutyák bundáján. További tünetek közé tartozik a folyamatos nyalakodás vagy vakarózás, hegek, foltok. Néhány bolhafertőzés okozhat vérveszteséget vagy vérszegénységet, továbbá más élősködőknek is kiteszi a kutyádat, például a bélférgeknek. A kezelés során szükség van valamilyen bolha irtószer használatára, továbbá a kutya élőhelyének áttisztítására.

Kullancsok A kullancsok – csak úgy, mint a bolhák – olyan külső paraziták, akik áldozatuk vérével táplálkoznak. Szabad szemmel is könnyen észreveheted, ha egy kullancs szívja a kutyád vérét. Vérveszteséget és vérszegénységet okoznak, terjesztői a Lyme-kórnak, ami egy nagyon komoly és súlyos bakteriális fertőzés. Ha olyan területen élsz, ahol a kullancsok gyakoriak, legjobb, ha beoltatod a kutyádat Lyme-kór ellen.

Szín vagy textúra elváltozása Ha a kutyádnak elváltozik a színe vagy a bundájának a textúrája, az figyelmeztető jelzés valamilyen emésztési vagy hormonális problémára. Ha bármilyen szignifikáns változást észlelsz a kutyád bundáján, keresd fel az állatorvosodat.

Száraz, érzékeny bőr Több egészségügyi probléma is okozhat száraz, érzékeny bőrt. Gyakori tünete az allergiának, a rühnek és további bőrbetegségeknek, de a legtöbb esetben a száraz, érzékeny bőr nem komoly probléma. Ugyanúgy, mint az embereknél, egyes kutyáknak könnyen kiszárad a bőrük télen. Ha azt tapasztalod, hogy ez kellemetlenségeket okoz a kutyusod számára, fordulj az állatorvosodhoz.

Nyalogatás okozta bőrgyulladás Legtöbbször acral lick dermatitis néven találkozhatsz ezzel a betegséggel. Ezt a kellemetlen bőrproblémát egy terület folyamatos, megszállott nyalogatása váltja ki – leggyakrabban a láb mellső részénél. Ez a terület nem tud meggyógyulni, és ennek eredményeképp a fájdalom valamint a viszketés arra készteti a kutyát, hogy tovább nyalogassa a sebet. Az egyik leggyakoribb eljárás az, hogy kellemetlen ízű krémet visznek fel a sebre, így a kutya nem nyalogatja tovább azt.

Bőrdaganatok Ha egy kemény púpot találsz a kutyád bőrén azonnal vidd el állatorvoshoz. A kutyák bőrében általában rákos daganatok alakulnak ki. Csak orvosi vizsgálattal diagnosztizálható 100%-osan a rák. Ha a daganat kicsi, akkor javasolhatja az azonnali eltávolítást az állatorvos. Így a diagnózist és a kezelést egy egyszerű eljárással le lehet tudni. Azoknál a daganatoknál, amelyek még nem terjedtek el, ez az egyetlen szükséges kezelés.

Forró foltok Ezek a foltok általában pirosak, irritáltak és gyulladtak. Leggyakrabban a kutyák fején, csípőjén vagy mellén fordulnak elő és általában elég forróak tapintáskor. A forró foltok nagyon sokféle probléma miatt kialakulhatnak: allergiától, rovarcsípésektől vagy folyamatos nyalogatástól és rágástól. A kezelés során először a forró foltot kell kezelni, ezután pedig az alapvető okozó problémáját.

Immunbetegségek Ha a bőrön található seb vagy fertőzés nem gyógyul be, azt jelentheti, hogy a kutyádnak immunbetegsége van. A legismertebb ezek közül a lupus, ami egyaránt emberekre és kutyákra is veszélyes. A lupus egy autoimmunbetegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját sejtjeit támadja meg. A tünetek közé tartoznak a bőr rendellenességek és a veseproblémák. Ez a betegség akár halálos is lehet, ha nem kezelik.

Bűzmirigy probléma Ha a kutyaürülék nem lenne önmagában elég büdös, a kutyák kieresztenek egy rossz szagú anyagot is magukból, amikor végzik a dolgukat. Ez az anyag a végbélnél található bűzmirigyekből jön ki. Ha ezek a mirigyek nem ürülnek ki időnként, akkor az problémákkal járhat. Az első erre utaló jel az, amikor a kutyák a feneküket a földhöz dörzsölik. Más tünetek: a végbél területének nyalogatása vagy harapdálása. A kozmetikus vagy az állatoros manuálisan ki tudják „üríteni” ezeket a bűzmirigyeket, de egyes esetekben el kell távolítani azokat.

Mikor vigyük állatorvoshoz? Habár a legtöbb bőrbetegség nem vészhelyzet jellegű, fontos, hogy pontos diagnózist kapjunk a betegségről a mihamarabbi kezelés érdekében. Látogassátok meg az állatorvost, ha a kutyád szüntelenül vakarózik és nyalogatja magát, vagy ha bármilyen elváltozást tapasztalsz a bundáján (korpa, kipirosodás, elszíneződés vagy csupasz területek). Ha a probléma már kiderült, általában sikeresen kezelhetőek a bőrproblémák.

e-mail: kutyakozmetikus@t-email.hu

telefon06-30/517-0635